Suzanne van Leendert

  • Social media: suzanne.van.leendert
  • Leeftijd: 45
  • Beroep: Documentairemaker, schrijfster, Engelse tolk
  • Woonplaats: Utrecht
  • Schrijft voor het boek ‘Wat kan ik van u leren?’

Button - Direct boek bestellen

Wie ben je?
Mijn naam is Suzanne van Leendert. Ik groeide op in een klein dorp in Limburg en woon inmiddels al heel wat jaren in Utrecht. Ik hou van afwisseling en werk als documentairemaker, schrijfster, en Engelse tolk. Zowel met beeld als met taal zijn er mooie verhalen te vertellen en het een versterkt het ander. In mijn werk, maar ook daarbuiten, hou ik van fantasie de vrije loop laten, mensen die zich kwetsbaar op durven te stellen, en mensen die niet aan hokjesdenken doen. Ik bedenk graag eigen projecten, waar ik vervolgens financiering bij zoek en partijen die mee willen werken. Zo maakte ik bijvoorbeeld ‘Broken Dreams’, een documentaire en een boek, waarin het verhaal verteld wordt van het vliegtuig dat gebruikt zou worden voor de musical Soldaat van Oranje, maar dat het niet redde vanwege een ongeluk op de snelweg. In de film en het boek blikt het vliegtuig, als een oude dame, terug op haar turbulente bestaan terwijl mensen die haar kenden getuigen van hun liefde voor deze elegante en toch stoere ‘Queen of the Sky’. Het vliegtuig en haar vlieguren werden gebruikt als metafoor voor een mensenleven en de ervaringen die daar bij horen.

Levensverhalen intrigeren me. Waarom besluit iemand de ene kant op te gaan in plaats van de andere? Of juist niets te doen? En waarom doe ik wat ik doe? Dat zijn vragen die me bezig houden.

Wat is voor jou belangrijk?
Mijn moeder zei vroeger altijd, als ik ergens over klaagde: “Verbeter de wereld, begin bij jezelf”. Ze leerde me dat ik zelf dingen kan veranderen en mijn leven zelf richting kan geven. Ik heb niet de illusie dat ik een grote wereldverbeteraar ben, maar ik geloof er wel in dat aardig zijn voor elkaar, iets doen voor een ander die dat nodig heeft, de sleutel is tot een betere wereld. Ik werk ook graag samen met anderen, want creativiteit met elkaar delen werkt inspirerend.

Door mijn werk als documentairemaker weet ik dat iedereen een verhaal te vertellen heeft. In iedereen schuilt iets moois, ontroerends, krachtigs; een verhaal dat het waard is om te vertellen. Wie echt naar een ander luistert, is ook in staat meer begrip op te brengen voor die ander. Ik vind het boek ‘Wat kan ik van u leren’ dan ook een geweldig initiatief; 50 verhalen van willekeurige ouderen verzameld in een mooi boek. Ongetwijfeld kunnen we daar veel van leren. En dat de opbrengst dan ook nog eens gaat naar het verminderen van eenzaamheid onder ouderen, is toch prachtig.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
In mijn vrije tijd verslind ik boeken. Het is wat dat betreft ook erg fijn om in Utrecht te wonen, de eerste stad die zich de Unesco City of Literature mag noemen! Ook hou ik van (oude) films kijken, liefst in de bioscoop. En van wandelen, tentoonstellingen bezoeken (schilderijen van Vermeer maken me blij), reizen en niets doen, al komt dat laatste niet zo vaak voor.

“[quote]

Wat wil je delen over je deelname?
Wanneer ik met ouderen praat, merk ik dat hun ogen stralen als je ze vraagt naar de mooie dingen die ze hebben meegemaakt, en waarover ze droomden toen ze jong waren. Als je iemand (op)recht in de ogen kijkt, dan doet leeftijd er niet toe. Dat probeer ik met mijn gedicht ‘Later’ uit te drukken.

Aan wie draag jij jouw hoofdstuk op én waarom?
Ik heb voor het boek het gedicht ‘Later’ geschreven en wil dat opdragen aan mijn moeder en verder aan iedereen die zich inzet voor ouderen, op wat voor manier dan ook. Ik ben blij dat ik deel uitmaak van dit fantastische project en hoop dat het veel mensen gaat bereiken en inspireren.