Monique Tekstra-van Lochem

  • Social media: monique.tekstra
  • Leeftijd:
  • Beroep: Directeur gastouderbureau
  • Woonplaats:
  • Schrijft voor het boek ‘Wat kan ik van u leren?’

Button - Direct boek bestellen

Wie ben je?
Ik ben Monique Tekstra-van Lochem, getrouwd met Paul en moeder van Noor (2009) en Quint (2011). Ik ben directeur van Gastouderbureau Kroostopvang, maar in hart en nieren ben ik vooral Cultureel Antropoloog. Al vanaf zolang ik me kan herinneren wil ik weten waarom mensen in andere delen van de wereld leven zoals ze leven. En die nieuwsgierigheid merk ik bij (mijn) kinderen ook. Kinderen staan open ten aanzien van alles wat anders is en vellen nog geen waardeoordeel. Ik zie het als mijn missie om kinderen te laten kennismaken met de rijkdom aan culturen in de wereld. Ik doe dat door het schrijven van kinderboeken en het ontwikkelen van projecten waarmee kinderen kunnen leren hoe leeftijdgenootjes in andere delen van de wereld leven en kunnen leren van en over hun cultuur.

Wat is voor jou belangrijk?
Respect en openheid ten aanzien van anderen is iets wat voor mij heel belangrijk is. Ik dompel mezelf maar al te graag onder in een andere cultuur, doe mee, leef mee en leer zo hoe mensen in die cultuur leven. Niet zelden inspireert het mij om ook thuis dingen anders te doen. Juist tijdens mijn verblijven in het buitenland heb ik geleerd hoe goed je andere mensen kunt vertrouwen. Natuurlijk wordt dat vertrouwen wel eens beschaamd, maar toch leef ik liever vanuit vertrouwen, dan vanuit wantrouwen. Dat is ook wat ik kinderen graag wil meegeven. Stel je open voor anderen, respecteer hun manier van leven en dat wat zij denken en leer ervan. Op die manier kun je de mensen met vertrouwen tegemoet treden.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
In mijn vrije tijd doe ik aan yoga, lees ik graag en, het zal je niet verbazen, ga ik graag op reis. Dat kan ver weg zijn (graag!), maar kan ook een mooie (voor mij nog) onbekende stad in Nederland zijn. Nieuwe plekken ontdekken en het leven daar ervaren. Die ervaringen deel ik graag met mijn kinderen aan wie ik graag verhalen vertel en voorlees. Fotografie is een andere favoriete vrijetijdsbesteding en dan vooral het portretteren van mensen en het vastleggen van het dagelijks leven.

“[quote]

Wat wil je delen over je deelname?
Een aantal jaren geleden heb ik mijn bedrijf Antropomo opgericht, met als doel anderen, en vooral kinderen, te de rijkdom aan culturen in de wereld te tonen door middel van (kinder)boeken en andere antropologische projecten. Ik werkte toen al bij Kroostopvang, maar kon daarin mijn antropologisch ei niet echt kwijt. Bovendien vind ik het heel fijn om te schrijven en andere mensen te vertellen over wat ik mee maak, maar vooral om de verhalen van anderen te vertellen. Door een drukke periode bij mijn gastouderbureau was het schrijven onderaan mijn lijstje beland, maar begin 2017 veranderde dat. Als reporter van Mensen met een Missie, portretteerden Fraukje Vonk en ik de vrouwen die we daar ontmoetten. Die samenwerking ging zo goed, dat toen de oproep van ‘Wat kan ik van u leren?’ voorbij kwam, het vanzelfsprekend was dat we hier weer samen aan wilden meewerken. Maar dan wilden we wel graag een oudere portretteren met een anders-dan-Nederlandse culturele achtergrond. En die vonden we in de Thaise Pranom.

Aan wie draag jij jouw hoofdstuk op én waarom?
Ik draag mijn hoofdstuk op aan mijn oma. Met haar 82 jaar is zij een kwieke, actieve en ondernemende opoe voor onze kinderen. Ze rijdt nog het hele land door met haar autootje en bezoekt haar vrienden en vriendinnen. Eens in de zoveel tijd maakt ze haar befaamde ‘opoe-moes’ (appelmoes) en hete bliksem, dat dan wordt aangeleverd in diepvriesbakjes, compleet met karbonades en Amsterdamse uitjes. Ik vind het heel mooi en fijn om te zien hoe actief zij in het leven staat en hoop van harte dat ik er op die leeftijd ook nog zo bij loop.