Kirsten Otten

  • Social media: kirsten.otten
  • Leeftijd: 48
  • Beroep: Lerares
  • Woonplaats: Amersfoort
  • Schrijft voor het boek ‘Wat kan ik van u leren?’

Button - Direct boek bestellen

Wie ben je?
Ik ben Kirsten Otten, inmiddels 48 jaar oud. Ik was een brave kleuter en een dito lagere schoolleerling. Mijn middelbare schoolcarrière heb ik wat spannender gemaakt door via het VWO af te glijden naar de HAVO, om daar in de vierde te blijven zitten en vervolgens ook nog eens te zakken. Het is uiteindelijk goed gekomen. Na de middelbare school wilde ik òf naar de kunstacademie òf scheikunde studeren. Wegens een spontane hersenskronkel ben ik op een gulden middenweg terechtgekomen. De PABO. Dat bleek een prima zet. Jarenlang heb ik met veel plezier voor de klas gestaan. Op dit moment werk ik op een zorgboerderij waar mensen en dieren ongedwongen zichzelf kunnen zijn. Ezels spelen er een hoofdrol. Met hun lieve ogen geven ze je vertrouwen en tegelijkertijd spiegelen ze je gedrag. Heel inspirerend en leerzaam.

Drie zonen rijk ben ik. Totdat zij geboren werden had ik nooit geweten dat de liefde voor je kinderen zo onvoorwaardelijk en oneindig groot kon zijn. Zij zijn mijn alles. Met hen is het leven goed in Amersfoort.

Wat is voor jou belangrijk?
Over deze vraag heb ik lang nagedacht. Uiteindelijk kom ik uit op vier termen die staan voor mijn kernwaarden. Ik zal ze met wat slogans toelichten.

Authenticiteit: Wees jezelf, blijf bij het origineel. Trek je keurslijf uit.
Mens, wat ben je mooi.
Bloei: Straal in het volle licht. Reach your peak and stay curious.
Het verschil maken: Deel en geef door. De wereld is mooier met jou.
Creativiteit: Creëren door te spelen. Mijn lievelingskleur is glimlach.

Ik probeer de radio van mijn kernwaarden zo hard mogelijk te zetten. Ze helpen me bij het maken van lastige keuzes en geven vorm aan de mens die ik wil zijn.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Ik doe aan square feet gardening. Mijn vrije vertaling is: moestuinieren zonder plan in vierkante bakken. Echt groene vingers heb ik niet, maar het is mooi om te zien hoe de natuur zijn werk doet. Een andere grote hobby is het knuffelen van mijn honden. Mijn drie trouwe viervoeters volgen me overal waar ik ga. Ze vinden het gezellig om in de weg te liggen en ik ben er inmiddels aan gewend om bijvoorbeeld tijdens het koken met grote passen over ze heen te stappen.

De afgelopen twee jaar ben ik als schrijver actief geweest voor het vrijwilligersproject ‘levensboeken’ van het Oranjefonds. Ouderen vertellen aan de hand van vragen hun levensverhaal. Tijdens de gesprekken ontstaat er een vertrouwensband tussen verteller en schrijver. Ik ervaar dat als een groot cadeau. De verzameling woorden wordt een boek. Tijdens een jaarlijks boekenbal worden alle geschreven werken gepresenteerd. Ze blijken een kostbaar bezit voor de verteller en zijn/haar familie.

“Hoera, het is vandaag!”

Wat wil je delen over je deelname?
In ieder mens zit een verhaal. Vroeger werden die verhalen bij een knapperend houtvuur doorgegeven van generatie op generatie. Dat is in ons digitale tijdperk niet meer zo aan de hand. We moeten dus andere vormen vinden waarin we vertellingen van ouderen kunnen laten voortbestaan. Dit project biedt die mogelijkheid. Het boek zal vol komen te staan met minikronieken die een bron van herkenning kunnen zijn voor ouderen die het boek gaan lezen of die wellicht voorgelezen worden. Herinneringen brengen gesprekken op gang en zo worden nieuwe verhalen wakker. Ik ben dol op verhalen en smul van de gesprekken die ik heb met ouderen. Wederom mag ik er eentje vastleggen in zwart op wit. Tof!

Aan wie draag jij jouw hoofdstuk op én waarom?
Mijn hoofdstuk draag ik op aan Willemien van Braak-de Bree, mijn lieve omaatje. Zij is de hoofdpersoon van mijn hoofdstuk. Op de dag van onze boekpresentatie is ze jarig en behaalt ze de respectabele leeftijd van 97 jaar. Dit is mijn verjaardagscadeau voor haar.0 reacties op “Kirsten Otten

Geef een reactie