Merel van Es

  • Social media: merel.van.es
  • Leeftijd: 44 jaar
  • Beroep: Energetisch therapeut
  • Woonplaats: Breda
  • Schrijft voor het boek ‘Wat kan ik van u leren?’

Button - Direct boek bestellen

Wie ben je?
Ik ben Merel van Es en woon met mijn man, dochter (9) en zoon (7) in Breda. We hebben twee lieve honden uit Portugal en Spanje. Zo gaan we regelmatig de natuur in, maar zijn ook graag samen thuis. Ik heb jarenlang gewerkt als gezinsbegeleider en maatschappelijk werker. Ik blijf graag leren en ben daarom begonnen aan opleidingen om energetisch werk te kunnen doen. Dit avontuur heeft mij als persoon verder ontwikkeld en mij dichter bij mijzelf gebracht. Het heeft ook geleid tot een unieke methode waarmee ik nu mensen kan helpen in mijn natuurgeneeskundige praktijk. Het is wonderlijk om te zien hoe veel er voor onze kinderen verandert wanneer wij zelf onze eigen emotionele knooppunten oplossen. Ik heb met mijn eigen proces zoveel kunnen doen voor mijzelf en mijn kinderen. Nu maak ik er mijn levenswerk van om anderen te mogen helpen in hun proces.

Wat is voor jou belangrijk?
Een belangrijk deel van mij is zorgzaamheid voor alles wat leeft. Ik ben mij bewust van alles om mij heen en vind het belangrijk om goed met de natuur om te gaan. Onze honden hebben we uit de opvang en we bieden ze een liefdevol thuis. Mijn moestuin bewerk ik met liefde voor de natuur. Het is prachtig om te zien, dat mijn kinderen net zoveel zorg hebben voor natuur en dieren als ikzelf. Mijn zorg is er ook voor mensen. Ik help graag mensen en geniet van de verbinding, die het geeft. Mijn gezin staat voorop en ik voed onze kinderen op met aandacht, zorg en liefde. Samenzijn met mijn man en kinderen is een groot goed voor mij. Mijn vrienden kunnen er op rekenen. Samen lachen, maar ook samen huilen. Ik kan ook genieten van een blij verrast gezicht wanneer ik een onbekend persoon vrolijk goede dag wens.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Ik ben zelf heel creatief en geniet van mijn dochter, die net zo’n knutselmonster is als ik. Ik zoek dingen op en we maken samen alles na. Met mijn zoontje deel ik de passie voor de moestuin. Samen halen we onkruid weg, zaaien zaadjes, geven water en daarna het plezier van kunnen oogsten. Heerlijk om samen buiten bezig te zijn en te aarden. Met mijn man kan ik ontspannen met een mooie film of lekker samen naar de sauna gaan en overal over praten. Dat hebben we hard nodig in het drukke leven van elke dag. Ik ben veel bezig met mijn honden. Ik vind het heerlijk om met ze te spelen, wandelen en knuffelen. Met mijn vriendinnen kan ik uren kletsen, gezellig een wijntje drinken en lekker gek doen. Yoga is een grote passie van mij en ik geef er met veel plezier ook les in. De sport die ik echt voor mijzelf doe is spinning. Dan kan ik helemaal los gaan en geniet van de keiharde muziek.

 “The only source of knowledge
is experience.”

Wat wil je delen over je deelname?
Vroeger heb ik veel geschreven. Ik schreef fantasieverhalen met animatie en hield er van om verhalend over mijn emoties te schrijven in mijn dagboeken. Ik kon mijzelf zo uiten. Het was helemaal verloren gegaan, tot het project “Wat kan ik van u leren” voorbij kwam op Facebook! Al jaren speelde het door mijn hoofd om te schrijven, maar wat? Ik wilde schrijven over mijn werk. Aan de andere kant wilde ik graag schrijven over diepe emotionele zaken. Vooral toen mijn oma stierf en ik zo veel ben gaan ontdekken over haar leven wat ik nog niet wist. Ook over mijn andere oma en beide opa’s bleek er nog zo veel te zijn wat me boeide en erg raakte, maar ze waren er allen niet meer. Het lijkt me geweldig om met een oudere in het avontuur te duiken van dit boekproject. Zo kunnen wij van elkaar leren en mogen wij beiden stralen. Wij en al die anderen die aan het boek deelnemen en al de mensen die het mogen lezen. In verbinding en vanuit liefde.

Aan wie draag jij jouw hoofdstuk op én waarom?
Ik draag mijn hoofdstuk op aan mijn lieve Bonma, omdat ik haar elke dag nog bij mij voel en zij gelooft in mij. Zij is met me mee op avontuur gegaan in mijn opleidingen en mijn persoonlijke ontwikkeling. Ze gaat met me mee door diepe dalen en geniet met me mee bij elk nieuw inzicht en vooruitgang. In het leven was ze een guitig stout meisje en weigerde volwassen te worden. Haar frivoliteit en nieuwsgierigheid vond ik geweldig. Haar warmte en zorgzaamheid heb ik altijd zeer gewaardeerd. Pijn in het leven en de oorlog heeft haar nooit gebroken, maar juist sterker gemaakt in de liefde voor haar dierbaren. Haar grappen en grollen hebben haar door het leven geholpen, want zo kon ze de wereld aan. Daar kan ik nog wel wat van haar leren. Ik hoop dat de reis van dit boek mij naar nog een prachtig mens zal leiden, waar ik zulke mooie lessen van mag leren. Dan vertel ik ze aan de wereld.