Angela Verdonk

  • Social media: angela.verdonk 
  • Leeftijd: 41 jaar
  • Beroep: leerkracht basisonderwijs
  • Woonplaats: Budel-Dorplein
  • Schrijft voor het boek ‘Wat kan ik van u leren?’

Button - Direct boek bestellen

Wie ben je?
Mijn naam is Angela Verdonk. Als moeder maak ik deel uit van een patchworkfamilie. Ik kom uit een uniek dorp in het aller zuidelijkste puntje van Brabant. Tegenover ons liggen bossen met daarin een prachtig ven: de Cote Dor. Vele vogels vinden het daar heerlijk toeven, net als ik. Ik wandel er graag met onze hond en met mijn zoon. Als leerkracht op een basisschool gaf ik voornamelijk les in de bovenbouwgroepen. Dit jaar heb ik een sabbatical. Een jaar de tijd om te ontdekken wat nog meer belangrijk voor me is en hoe ik daar vorm aan wil geven.

Wat is voor jou belangrijk?
Aandacht voor elkaar en vrijheid zijn de kernwaarden van mijn leven. In onze pijlsnelle maatschappij lijken we allemaal meegetrokken te worden door het systeem. We dreigen ons steeds vaker te verschuilen achter schermen, waardoor persoonlijk contact verwaterd. Oprechte aandacht voor elkaar is voor mij belangrijk, al is het voor de kleinste dingen. Dingen die achteraf vaak grootser blijken te zijn dan ik vooraf zou vermoeden. Vrijheid is voor mij ook een hele belangrijke waarde in mijn leven. Hoewel we leven in een vrije maatschappij heb ik toch de vraag hoe vrij we werkelijk zijn. Als ik kijk naar de keuze die ik heb gemaakt voor m’n sabbatical en hoe moeilijk ik het vond om die keuze te maken dan stel ik me voor dat zoveel mensen met dezelfde dilemma’s zitten. De keuze voor m’n sabbatical was een vrije keuze, maar voelde moeilijk. Achteraf ben ik blij dat ik de keuze voor een jaar vrijaf heb durven maken. Er zijn zoveel deuren voor me opengegaan!

Als moeder en leerkracht vind ik het belangrijk dat kinderen leren om te geloven in zichzelf. Zodat ze hun talenten ontwikkelen en in hun kracht komen staan. Ik vind het mijn taak de kinderen te leren dat ze alles al in zich hebben. Zodat ze vanuit innerlijk vertrouwen verschil durven maken in de wereld. Hun eigen pad durven te bewandelen. Dat ze zich vrij voelen en niet over de paden hoeven te lopen die reeds voor hun zijn uitgestippeld. Een pad dat ze kiezen vanuit hun diepste verlangens. Met de wetenschap dat alles mogelijk is. Op school gaf ik de kinderen lessen in geluk, waarin dit thema centraal staat. Voor mij zou het een verplicht vak op school moeten worden. Om dit te bewerkstelligen heb ik een plan ingediend bij het bestuur waar ik voor werkte. Juist in een wereld vol prikkels is het belangrijk de rust in jezelf terug te vinden. Innerlijk vertrouwen krijgen en je eigen koers durven maken in de wereld. De wereld die zo mooi is als jij hem wilt zien.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Als gescheiden moeder zit ik tegenwoordig in een onverwacht gelukkige omstandigheid: in ons samengesteld gezin zijn we het ene weekend met z’n vijven, en het andere weekend met z’n tweeën. De ene week is het bruisend en energiek, zoals ik van de grote stad houd. De andere week is er rust en ruimte, zoals ik ook zo houd van de rust in de vrije natuur. Een perfecte balans in deze situatie wat mij betreft. Ik houd ervan om te reizen. Nieuwe plekken, nieuwe gezichten, nieuwe herinneringen. Dat vind ik een enorme verrijking van mijn leven. Onbetaalbaar. Onlangs heb ik ook weer een oude passie teruggevonden: paardrijden. Ik voel me erg bevoorrecht dat ik de passie die ik als kind had weer terug heb mogen vinden.

Een nieuwe hobby die tijdens een reis op IJsland op m’n pad kwam is schrijven. Toen ik voor de zoveelste keer een bijzondere heldere droom had zei mijn partner voor de grap ‘je zou schrijfster moeten worden’. Vanaf die tijd is het balletjes gaan rollen, of beter nog is de pen over het papier gaan strijken. Na 2 schrijfcursussen op het platteland in Portugal heb ik steeds meer vertrouwen gekregen en nog belangrijker is dat ik plezier beleef in dat wat ik doe. Wat een geluksvogel zou ik zijn als ik op een dag nog eens m’n eigen boek zou mogen uitbrengen!

“If you can dream it, you can do it!”

Wat wil je delen over je deelname?
Schrijven is sinds IJsland een nieuwe hobby. Dit jaar ben ik gestart met mijn verhaal. Ik zou het geweldig vinden als dit zou worden uitgegeven. Dat het boek ‘Wat kan ik van u leren?’ voorbij kwam is voor mij een cadeau. Ik ben ontzettend blij en dankbaar dat ik aan het boek mag meewerken. Voor mij is het de perfecte mix van het volgen van mijn droom, net als Edward dat heeft gedaan. Contact met mensen en hun verhalen. Daar ook nog eens over mogen schrijven, vind ik geweldig!

Aan wie draag jij jouw hoofdstuk op én waarom?
Iedereen die open durft te staan om te leren van de levenslessen van anderen.