Boek publicatie In de media Koffieschenken

Initiatief verspreidt zich over Nederland

50 schrijvers bundelen krachten in één boek.

GITTE BRUGMAN

HAARLEM – Vanuit Haarlem verspreidt het initiatief Goed doen voor een ander zich als een olievlek over Nederland. Binnenkort resulterend in een boek.

Wat kan ik van u leren? Dat is de titel van het boek waarvoor Edward Molkenboer schrijvers, fotografen, eindredacteuren en vormgevers zoekt. Molkenboer is de drijvende kracht achter het initiatief Goed doen voor een ander, dat begon met koffie schenken.

Molkenboer had op zijn negentiende een reclamebureau, en later een productiebedrijf. ,,Omzet maken voor grote corporates, dat was mijn werk.’’ Tot de opdrachtenstroom opdroogde en hij bijna failliet ging. ,,Ik wilde iets anders, iets betekenen voor mensen in uitdagende levenssituaties.’’ Wat precies, wist hij niet.

Hij besloot zichzelf in een ‘uitdagende levenssituatie’ te plaatsen, en leefde een week lang op straat. Hij probeerde zo te ervaren, waarmee hij anderen zou kunnen helpen. ,,Behoorlijk heftig.’’ Maar hij kwam erachter dat dit beslist zijn weg was. ,,Ook als mijn geldstroom volledig opdroogt, dan wil ik dit nog laten slagen.’’

Uiteindelijk begon hij klein; met koffie schenken in een verzorgingstehuis in Haarlem. Het was best hard werken, in zijn eentje. ,,Ik deed dit met mijn zoontje. Ik bedacht dat het fijn voor mij – maar ook voor hem – zou zijn als we hulp hadden van anderen met kleine kinderen. Dan had hij vriendjes om mee te spelen, en bovendien vinden ouderen dat leuk.’’ Hij riep mensen via Facebook op zich bij hem aan te sluiten.

En dat kreeg vervolg. ,,Ik probeer dit nu in heel Nederland groot te maken. Mijn streven is 350 koffieschenkers per provincie.’’ Ook in Friesland sloten zich mensen aan. ,,Wie zich aanmeldt via www.koffieschenken.nl leert via een webinar van mij hoe zelf een actie op te starten. Zo bouwen we netwerken op via Facebook.’’

Het idee is dat mensen twee keer meedoen: de eerste twee uur uit zichzelf, een tweede keer met iemand anders die het stokje overneemt. ,,Verzorgingstehuizen zijn blij met deze actie, want ik boor voor hen een nieuwe ‘poule’ van mogelijke vrijwilligers aan. Sommigen blijven na deze vier uur actief.’’

Om inkomen te genereren voor zijn stichting wil Molkenboer een boek uitbrengen. ,,Het viel me op dat ik regelmatig dezelfde gesprekjes voer met bewoners. Sommige van hen dementeren… Maar als ik vraag ‘Wat kan ik van u leren?’, dan komen er heel mooie levenslessen uit.’’ Hoewel hij de ambitie had zelf een boek te schrijven, leek het hem beter een oproep te doen via zijn netwerk. ,,Het wordt een collectief boek, om eenzaamheid onder de aandacht te brengen.’’

Via Facebook probeert hij medewerking van Claudia de Breij te krijgen. ,,Hier mijn (liefdes)brief aan jou…’’ Zij is op vakantie, dus hij wacht nog op een reactie. ,,Maar zo probeer ik meer role models of bekende Nederlanders in te schakelen. Wie zou ik in Leeuwarden moeten vragen?’’

Ook meewerken aan het boek? Ga dan naar www.doneerjouwtalent.nl

Artikel 03-08 – Leeuwarder Courant


 

“Ons streven is personen stimuleren om goed te doen voor een ander. Met nadruk op ‘anderen’ die zich in uitdagende levenssituaties bevinden. Waarbij onze focus ligt op eenzaamheid dragelijker maken (bij ouderen).”

0 reacties op “Initiatief verspreidt zich over Nederland

Geef een reactie